Recept: Buřtguláš podle taťky
Suroviny:
3ks špekáčky
100g špek
3 větší cibule
1 lžička kmínu
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce uzené papriky
200ml rajčatového pyré
3 velké brambory
sůl
pepř
majoránka
Postup:
1) Brambory nakrájejte na kostičky a dejte vařit s troškou kmínu a soli.
2) Cibuli nasekejte na malé kostičky a spolu se špekem restujte dokud cibule neztmavne. Přidejte nakrájené špekáčky
(dva a půl špekáčku) půl špekáčku si nechejte na poslední fázi. Díky špeku bude mít buřtguláš skvěle nakouřenou chutˇ. Jakmile budou mít špekáčky zlatavou barvu, tak nasypejte sladkou papriku, uzenou papriku, kmín a česnek nakrájený na tenké plátky. Tady musíte jednat rychle, protože paprika ráda hořkne.
3) Základ zalejte vodou z brambor. Brambory přidáte nakonec, protože by byly rozvařené. (vody z brambor by mělo být cca 500ml)
4) přidejte rajčatové pyré. Zamíchejte a pořádně provařte.
5) Je dobré vařit dokud není guláš hustý. Jakmile se vám zdá konzistence ideální, tak ochutnejte a udělejte finální dochucení spolu s přidáním zbytku brambor.
6) zbylou půlku špekáčku máte na final touch. Nakrájejte na půlkolečka orestujte do zlatova.
7) Guláš naberte do misky nahoru dejte orestované špekáčky a čerstvou majoránku (tou nešetřete rozvoní celý buřtguláš a navodí pocit štěstí)