Holandský řízek 50/50

Autor Patrik Bauer
holandan

Holandský řízek 50/50

Pro mne je to řízek všech řízků. Král mezi řízky, bo mám rád smažák, ale i vepřový řízek. Když dělám „holanďák“, tak rozhodně z mletého vepřového bůčku a plece. Vhodný sýr je mladá gouda. 50/50 píšu proto, že dávám sýr s masem přesně půl na půl. Každý hryz rovná se nepopsatelné slasti a radosti z moc bobrého jídla.

Někdo dělá holandský řízek s bramborovou kaší.  Já mám nejraději variantu v dobré housce s tatarkou a kyselou okurkou.

Holanďák :

  • 100g vepřový bůček bez kůže
  • 100g vepřová plec
  • 200g mladá gouda (nastrouhaná)
  • 3 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • sůl/pepř podle chuti
  • 3ks vajíčko
  • 2dl mléko
  • strouhanka – 200g klasická a
  • 200g panko strouhanka (smíchejte dohromady)
  • hladká mouka 400g
  • 2ks kvalitní žemle
  • Sádlo na smažení

Tatarka:

  • 5 lžic majonézy
  • 5 lžic nakrájených kyselých okurek
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky cukru
  • 3 lžičky nasekané cibule
  • sůl/pepř – podle chuti

Postup:

Pomelte maso a smíchejte s bylinkami a sýrem. Posolte a opepřete podle vaši chuti (pokud si chcete ověřit, že jste ochutili směs správně tak si oddělte malý kousek a opečte na pánvi). Udělejte karabanátky, tak velké aby se vlezly do žemle. Karbanátky obalte v mouce, vajíčku a strouhance. Na pánvi rozehřejte sádlo na střední teplotě. Je potřeba opékat holanďáky pomalu, tak aby se sýr rozpustil a maso udělalo. Jakmile budete mít holandské řízky opečené do zlatova, ale nebudete si jistí tím jestli jsou uvnitř hotové, tak je dejte na 160°C do trouby na 8 minut a máte jistotou.

Na suché pánvi opečte žemle. Na spodní část žemle dejte tatarku, holanďák a pak kyselé okurky nakrájené na tenké plátky. Zaklopte a pak snězte.

priprava holandky rizek
holandsky rizek burger

Sledujte #bobroty na Facebooku

Recepty, rady a hlavně bobrá zábava

Mohlo by vás zajímat.