
Crown Burger
Možná jste o něm už slyšeli, ale předpokládám, že spíš ne. Je extrémně populární v Utahu, konkrétně teda v oblasti kolem Salt Lake City. Malá síť burgráren přišla s receptem na burger, ve kterém je mimo mletého hovězí masa také kopec pastrami a dresink tisíc ostrovů, na kterém si doma ujíždíme místo jogurtu.
Suroviny
(4 velké burgery):
-
4 žemle (buďto si upečte sami nebo objednejte u lokálního pekaře – doporučím Pekárnu u hranice, Chleba Janovice, tady v Beskydech. V okolí Brna Pekařství Křižák)
-
4x 150g mleté hovězí (na vytvarování burgerů, udělejte si je tenčí s důlkem uprostřed – doporučuji mlít maso na hrubším nástavci v poměru 80 % libové/20 % tučné)
-
9 plátků rajčat (krájejte z velkých kusů tenčí plátky)
-
3 plátky čedaru
-
Hlávku ledového salátu (nasekejte na tenké nudličky)
-
sůl, pepř podle chuti
Dresink tisíc
ostrovů:
7 lžic majonézy
2 lžíce cibule nasekané najemno
1 lžíce kečupu
2 lžičky citrónové šťávy
1 lžička sladké mleté papriky
3 lžíce najemnou nastrouhaných kyselých okurek
sůl, pepř podle chuti
Postup:
Připravte si gril nebo pánev. Rozpalte a dejte péct připravené burgery tlusté cca 1cm. Na ideální propečení se mi osvědčilo grilovat 3 minuty z každé strany. Po otočení můžete solit a pepřit. Na každý burger položte plátek čedaru. Po 3 minutách opékání druhé strany burgery sundejte z grilu a přiklopte miskou. Budou pomalu docházet, ale zůstanou uprostřed růžové.
Na gril/pánev dejte opéct housky a jakmile budou opečené, tak je sundejte z grilu/pánve a dejte prohřívat pastrami.
Na spodní část opečené housky dejte dvě lžíce dresinku, ledový salát, rajčata, maso s plátkem čedaru a nahoru cca 100g prohřátého pastrami. Horní část housky namazejte vrstvou dresinku a zaklopte. Potom už stačí udělat HAM. Nebojte se pořádně stisknout, bo vyhozená čelist není nic příjemného.








